Niet alleen het toneelspelen zelf zit René in het bloed, ook het regisseren van toneelgezelschappen!

Nadat René op de planken al had laten zien waar hij toe in staat was, werd hij ook gevraagd om te gaan regisseren. In eerste instantie bij zijn eigen vereniging ‘De Vriendenkring’ in Alkmaar met een één-akter. Daarna ging het snel met regisseren. Hij werd gevraagd in Oterleek, vervolgens  St. Pancras, Callantsoog, weer terug in Alkmaar en daarna naar de Flierefluiters in Egmond, waar hij al weer voor de derde keer is gevraagd.

Door drukte, maar ook omdat René vindt dat er wel eens een frisse wind door een vereniging moet waaien, stopt hij zo nu en dan bij een vereniging om ruimte te maken voor anderen met nieuwe ideeën.

Vanuit het gevoel
René regisseert vanuit zijn gevoel en is niet iemand die volgens bepaalde regeltjes werkt. Een opschrijfboekje zul je ook niet vaak in zijn hand zien. Hij observeert en slaat het vervolgens in zijn geheugen op en weet de week erop precies wat er was afgesproken.

Van vlees en bloed
De mensen die uitgebeeld moeten worden, moeten mensen zijn van vlees en bloed, zegt René. Zo niet, wordt het poppenkast en daar betalen de mensen niet voor. Ze betalen voor een toneelstuk waar iedereen zijn ziel en zaligheid in geeft en op een natuurlijke manier acteert. Anders gaan ze wel naar een echte poppenkast.

‘Kom je terug?’
René is altijd zeer gedreven en enthousiast volgens de spelers. “Hij geeft ons altijd het gevoel dat we weer wat geleerd hebben op een repetitieavond en dat we met een voldaan gevoel weer naar huis gaan. Het is niet voor niks dat de meeste verenigingen waar René aan verbonden was, nog dikwijls vragen of hij terug wil komen. Door de grote drukte van alle andere dingen kan hij maar op één plek tegelijk zijn helaas. Het is daarom dat René op dit moment zijn handen vol heeft aan het Westfries Collectief.

reacties11